O zamestnávanie mladých sa najviac zaujímajú podnikatelia

29.11.2012 Zvolen

Zvolen 29. novembra (TASR) - Veľký záujem od podnikateľov, menší už od prepravcov a samospráv evidujú pracovníci zvolenského úradu práce od 12. novembra, od kedy začalo Ministerstvo práce a sociálnych vecí a rodiny (MPSVaR) SR realizovať pilotne projekty na podporu vytvárania nových pracovných miest pre uchádzačov o zamestnanie do 29 rokov.

"Aj keď do dnes ešte nemáme od podnikateľov ani jednu oficiálnu žiadosť, podklady si denne berie asi päť subjektov," povedal TASR riaditeľ (ÚP) vo Zvolene Milan Beľa.

Príspevok na vytvorené pracovné miesto v podnikateľskom sektore má byť na úrovni 95 % z maximálnej výšky príspevku, ktorú rezort vyčíslil na budúci rok na 456,57 eura. Príspevok má úrad práce poskytovať počas 12 mesiacov. Následne bude zamestnávateľ povinný udržať toto pracovné miesto počas minimálne šiestich mesiacov.

Beľa mal prvé rokovania už aj so zástupcami najväčších samospráv v regióne a tiež s najväčším prepravcom, SAD Zvolen. "Menšie obce to pravdepodobne veľmi nevyužijú, vidím skôr priestor na úrovni väčších okresných miest," podotkol. Samosprávy teraz napríklad argumentujú tým, že na budúci rok ich čaká veľké šetrenie a tak nebudú mať peniaze na spolufinancovanie.

Obce, mestá alebo samosprávne kraje budú musieť s nezamestnaným dohodnúť pracovný pomer na plný pracovný úväzok, na čas určitý najmenej 12 mesiacov s poskytovaním finančnej podpory šesť mesiacov alebo najviac na 18 mesiacov s poskytovaním finančnej podpory maximálne deväť mesiacov. Samospráva pritom dostane mesačne príspevok vo výške 100 % z maximálnej sumy príspevku na úrovni 456,57 eura.

Opatrne sa zatiaľ k vytváraniu nových pracovných miest pre mladých ľudí do 29 rokov stavajú aj tamojší prepravcovia.

Príspevok na jedno vytvorené pracovné miesto sa má totiž poskytovať deväť mesiacov, no po uplynutí tohto obdobia bude zamestnávateľ povinný udržať podporené pracovné miesto počas minimálne 21 mesiacov. Cestní prepravcovia majú dostať príspevok vo výške 95 % z maximálnej výšky príspevku na rok 2013 v sume 547,88 eur.

Podľa Beľu obavy prepravcov boli aj z možného platenia vodičských preukazov pre nezamestnaných. To bude ale z časti úlohou úradu práce. "My môžme zrealizovať vodičský kurz pre 50 nezamestnaných," uviedol. Podľa aktuálneho prieskumu v databáze nezamestnaných do 29 rokov v okresoch Zvolen, Detva a Krupina má vodičský preukaz pre spôsobilosť v nákladnej a autobusovej doprave len osem nezamestnaných.

Na projekt podpory vytvárania pracovných miest v súkromnom sektore a neziskových organizáciách, sa má vynaložiť 50 miliónov eur a na projekt podpory zamestnávania nezamestnaných v samospráve má smerovať 20 miliónov eur. Vďaka týmto projektom, ktoré sa majú financovať z eurofondov, sa má na Slovensku podporiť vyše 13.800 pracovných miest.
 

Vyberte región